!...apple of my eyes...! !...apple of my eyes...!: 2012

Saturday, 23 June 2012

| Kelebihan Sembahyang Malam |

Apabila seseorang itu jaga dari tidurnya di waktu malam dan membangkitkan isterinya lalu kedua-duanya sama-sama menunaikan dua rakaat sembahyang nescaya mereka ditulis dalam golongan manusia yang banyak menyintai dan menyebuti ALLAH.” –(Diriwayatkan oleh Ibn Hibban dari Abi Sa’id)
Tujuannya
Malam dengan ketenangan dan kejernihan suasananya merupakan sebaik-baik waktu untuk beribadat, kerana itu para mukmin digalakkan mengambil kesempatan-kesempatan keemasan itu untuk mengukuhkan hubungan dan kecintaannya kepada ALLAH. Alangkah qudusnya iman seseorang apabila di saat manusia yang lain sedang tidur nyenyak ia bangkit mendirikan sembahyang dan membangunkan isterinya sembahyang bersama-sama untuk mempersembahkan pujian, harapan, permohonan dan permintaan ampun kepada ALLAH ketika dunia diselubungi sepi dan gelita. Alangkah indahnya pandangan dua manusia suami isteri sama berdiri lurus menghadap qiblat dan sama meletakkan dahi mereka ke lantai di tengah-tengah kekelaman malam untuk membuktikan ‘ ubudiah mereka yang tulus kepada ALLAH, memohon keberkatan hidup dunia dan kebahagiaan hidup di negeri Akhirat.
Di dalam al-Quran dan Hadis terdapat pelbagai sanjungan dan galakan supaya manusia mengejar fadhilat sembahyang malam, firman ALLAH Ta’ala:
” Dan di waktu malam bangkitlah sembahyang tahajjud sebagai sembahyang tambahan bagi ibadatmu semoga ALLAH membangkitkanmu di hari Akhirat dengan kedudukan dan darjat yang terpuji.” – (Al – Isra’ – 79)
Di dalam surah az-Zariat ayat (18) ALLAH memberi sanjungan yang tinggi kepada amlan-amalan orang-orang yang bertaqwa yang mendapat balasan syurga, di antara amalan itu ialah mereka yang banyak melakukan ibadat sembahyang di waktu malam dan memohon keampunan di saat-saat dinihari.
Waktu sembahyang itu luas, ia boleh dikerjakan di awal malam, di pertengahan malam dan di akhir malam selama sembahyang itu dilakukan selepas sembahyang Isya’. Menurut al-Hafiz Rasulullah s.a.w. tidak sembahyang malam di satu waktu tertentu, malah ia sembahyang mengikut kesempatan dan keselesaan yang didapatinya tetapi waktu sembahyang yang paling afdhal ialah ditengah malam iaitu masa sepertiga malam yang akhir.
Bilangan rakaat sembahyang malam tidak juga ditentukan, ia boleh terlaksanakan dengan satu rakaat sembahyang yang didirikan selepas sembahyang Isya’. Dalam sebuah Hadis Rasulullah s.a.w. bersabda :
“Hendaklah kamu dirikan sembahyang malam walaupun satu rakaat.”
Tetapi yang paling afdhal ialah sebelas rakaat atau tiga belas rakaat seperti kebiasaan yang diamalkan oleh Rasulullah s.a.w. iaitu dengan satu rakaat atau tiga rakaat witir di akhirnya.
Walaupun demikian, seseorang itu tidaklah disuruh mengerjakan sembahyang malam dengan memaksa-maksakan dirinya secara keterlaluan, kerana ibadat yang sempurna pastilah dilakukan dengan selesa dan ikhlas, apabila ia terlalu mengantuk ia boleh tidur dulu untuk beberapa waktu, kemudian barulah bangkit sembahyang. Rasulullah s.a.w. pernah bersabda :
” Apabila seseorang dari kamu sembahyang malam, kemudian bacaan al-Qur’an menjadi asing bagi lidahnya kerana mengantuk hingga ia tidak tahu apa yang dibacakannya, maka hendaklah ia tidur dulu.”
Dalam satu Hadis lagi Rasulullah s.a.w. bersabda :
” Buatlah amalan-amalan itu sekadar kuasamu kerana ALLAH itu tidak jemu hingga kamu jemu.”
Amalan yang sedikit tetapi tekun adalah lebih baik dari amalan yang banyak tetapi jarang-jarang.
Kerana itu persoalan menentukan waktu sembahyang malam dan menentukan banyak mana rakaatnya terserahlah kepada pertimbangan sendiri berdasarkan keikhlasan dan rasa ‘ubudiah’ yang murni.
Di antara peraturan-peraturan yang disunatkan dalam sembahyang malam ialah :
(1) Apabila ia hendak tidur, ia disunatkan untuk bangkit sembahyang malam supaya keazamannya dapat membangkitkannya di waktu yang tepat.
(2) Sesudah mencuci muka, mengambil wudhuk dan bersugi dia disunatkan membaca doa-doa khas sembahyang malam.
(3) Ia disunatkan memulakan sembahyang malam itu dengan dua rakaat yang pendek dan ringkas, selepas itu boleh ia menyambung sembahyang itu seberapa ia suka.
(4) Menggerakkan isterinya agar ia turut serta bersembahyang malam, dan bagi isteri disunatkan menggerakkan suaminya.
Hadis bab ini telah menyebutkan bahawa orang-orang yang banyak mendirikan sembahyang malam akan ditempatkan sejajar dengan golongan yang amat disanjungi ALLAH, iaitu golongan orang – orang yang tidak sunyi mengingati dan menyebut ALLAH sama ada dengan hati, dengan lidah atau dengan kedua-duanya sekali sama ada dalam bentuk berzikir, membaca al-Qu’ran, memikirkan masalah-masalah ilmu yang ada hubungan dengan ketuhanan atau masalah-masalah pengetahuan yang diredhai ALLAH, kerana mempelajari ilmu itu ialah mempelajari undang-undang ALLAH yang berlaku dalam alam ini.

Sumber: http://www.ukhwah.com/

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

| Solat Sunat Nikah |

Niat solat sunat selepas berkahwin ialah:
“Usolli sunnata badan nikahi rakataini lillahi taala”.
Maksudnya: Sahaja aku solat sunat selepas nikah dua rakaat kerana Allah Taala.
Rakaat pertama membaca surah al-Fatihah dan surah al-Kafiruun.
Rakaat kedua membaca surah al-Fatihah dan surah Al-Ikhlas.
Di antara dalil solat sunat selepas bernikah ialah:
Di dalam sebuah hadis Abu Said yang agak panjang, beliau menyebutkan bahawa para sahabat lain mengajarnya:
“Jika isterimu nanti datang menemuimu, hendaklah kalian berdua solat dua rakaat. Lalu mintalah kepada Allah kebaikan isterimu itu dan mintalah perlindungan kepadaNya daripada keburukannya. Selanjutnya terserah kamu berdua.” (Riwayat Ibnu Abi Syaibah)
Sebuah hadis daripada Abu Waail. Dia berkata:
Seseorang datang kepada Abdullah bin Masud RA lalu berkata: Aku menikah dengan seorang gadis tetapi aku takut dia membenciku. Abdullah bin Masud berkata:
“Sesungguhnya cinta berasal dari Allah Taala sedangkan kebencian itu berasal dari syaitan untuk membenci apa-apa yang dihalalkan oleh Allah Taala. Jika isterimu datang kepadamu maka perintahkanlah untuk melaksanakan solat dua rakaat di belakangmu.” (Riwayat Abd Razak)
Namun sebahagian orang menyatakan solat sunat ini tidak ada asasnya di dalam Islam kerana hadis-hadis yang dikemukan ini tidak kuat.
Tetapi Syeikh al-Albani juga mengatakan hadis ini mempunyai sanad yang baik dan mempunyai sandaran yang jelas dengan perbuatan generasi Salaf al-Soleh.
Wallahualam.

Sumber: http://www.iluvislam.com/


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 21 June 2012

| happy birthday Fifie Najwa |

Kau tahu tak hari ni hari apa?
Khamis!
Yelahh, memang lah hari ni hari Khamis,
BUT there’s something special today. BECAUSE today was my bestfriend’s birthday.
*give big applaused to her!*

Selamat Ulang Tahun yang ke-17
Sanah helwa
Happy birthday
Saengil Chukhahabnida
Herzlichen Glückwunsch zum Geburtstag!
Nah, ambik kau aku bagi ucapan dalam banyak bahasa dah tu.
Well, aku kan sweet! Haha
Sweet la sangat. :P
ice-cream.

ice-cream magnum

Almost 1 year kan kita kenal?
Wehh, ingat tak first time kita kenal?
Masa first day kau datang sini, aku tak pergi berkenalan pun dengan kau.
Kau tahu sebab apa? Sebab dulu aku ni seorang yang amat pendiam.
Tapi sekarang dah tak pendiam
*iyolah tu? Padahal duk senyap jah lagi. haha*
First time aku cakap ngan kau masa first kelas.
Kau kan classmate aku, and deskmate aku.
Start from that day lahh, aku jadi banyak cakap.
Dengan kau je kot.
Rasa macam everysecond nak update news.
News la sangat. Haha

Tapi sekarang, aku rasa sangat sedih
sebab you’re not longer my classmate, deskmate.
Uhukss :’(
Sedih doe! Haha
Aku dah tak boleh nak update ‘news’ setiap saat dengan kau.
Aku dah tak boleh nak bagi nasihat kat kau.
Aku dah tak boleh nak marah kat kau.
AND KAU PUN DAH
Kau pun dah tak boleh nak update ‘news’ dengan aku
Kau dah tak boleh dengar nasihat aku.
Kau dah tak boleh nak terima kemarahan aku.
Kau dah tak boleh nak ‘mengkeroya’ guna iPad.
Haha.
Hal ini disebabkan oleh?
Kita terpisah kelas.
:’(

Okay lah, setakat ni je aku boleh tulis.
Sebab aku dah kekurangan idea nak taip. Hahaha.
Well, aku bukannya puitis seperti kau. Ahhaha
Sorry, birthday girl.
Fifie, Yati


N O T A  K A K I  1 : S O R R Y  F O R  T H E  L A T E  W I S H .
N O T A  K A K I  2  : S O R R Y  F O R  T H E  T Y P I N G  E R R O R  A N D  G R A M M A R  E R R O R .  Y O U  K N O W   I’M  N O T  P E R F E C T .
N O T A  K A K I  3 : S E M O G A  A W A K  B E R B A H A G I A  D E N G A N  O R A N G  Y A N G  T E R S A Y A N G .
N O T A  K A K I  4 : S E M O G A  A W A K  D A P A T  U P D A T E  B L O G  A W A K  S E T I A P  H A R I .   H A H A . (link)
N O T A  K A K I  5  : N A N T I  A W A K   N A K  K A W I N ,  J A N G A N  L U P A  J E M P U T  S A Y A  A S  V . V . I . P  .  H A H A H A .

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 16 June 2012

Study tips for exam

1. Give yourself enough time to study. Don't leave it until the last minute. Despite what people say, cramming all the information into your brain the night before isn't the best way to approach an exam. Set out a timetable for your study. Write down how many exams you have and the days on which you have to sit them. Then organise your study accordingly. You may want to give some exams more study time than others, so find a balance that you feel comfortable with.
2. Organise your study space. Make sure you have enough space to spread your textbooks and notes out. Have you got enough light? Is your chair comfortable? Are your computer games out of sight? Try and get rid of all distractions and then arrange your books into piles. Put your English books in one pile, your physics books in another so when its time to study for that exam, you've got everything you need in front of you. It also eliminates any possible excuses!
3. Design a flow chart. This is a bit like brainstorming, but instead of coming up with new ideas, you're writing down everything you already know about a topic. Put it in an easy to follow diagram with key points that you can easily replicate in an exam. That way, when the exam starts, you can spend five minutes preparing for your answer and then expand on your ideas.
4. Practice on old exams. It's always good to find out what kind of questions are going to be in the exam and the best way is too look through old exams. That will give you an idea of the layout of an exam, the number of short answers and long answers there will be and the amount of time you should be giving each section.
5. Explain your answers to others. Parents and little brothers and sisters don't have to be annoying around exam time. Use them to your advantage. Explain an answer to a question to them. That will help you to get it clear in your head. If you find it difficult to explain, perhaps you need to do a bit more study. But at least you won't turn up to the exam and realise you don't know the answer to a question!
6. Organise study groups with your friends. You may have questions that they have the answers to and vice versa. You're social life doesn't have to be non-existent during study times. Grab a pizza and your textbooks and get studying with your mates.
7. Take a break. Don't force yourself to sit studying for 24 hours a day. If you're training for a marathon you don't try and run 24 hours a day. Develop a study routine that works for you. If you study better in the morning, then start early before taking a break at lunchtime. Do something mindless in the afternoon and then start studying again in the evening if you know you're more productive at night. Don't feel guilty that you're out enjoying the sunshine instead of hunched over your textbooks. Vitamin D is important for the brain!
8. Snack on brain food. Keep away from junk food and opt for a bowl of nuts instead. They're much better for the waistline and for the brain. You need to fuel your body while you study so make sure you eat nutritious food that has been proven to help your brain focus such as fish, nuts, yoghurt and blueberries.
9. Pack your pencil case. Make sure your pens work and your pencils are sharpened. Nothing is worse for your nerves then having your pen run out of ink at the start of an exam. If you're sitting a maths or science exam, make sure you have all the necessary equipment you'll need as well like rulers, compasses and calculators,
10. Stock up with sweets and water. Keeping your sugar levels up is just as important during an exam as it is during a football match. You need to stay alert and hydrate your body. If you start to feel yourself fade halfway through your exam, just pop a sweet into your mouth and you'll be away again.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 14 June 2012

| happy birthday Syahira :) - versi kelate pekat |

i dedicate this entry to my BELOVED FRIEND!

Syahira Ahmad


I just wanna say "HAPPY BIRTHDAY, sweet 17 . May ALLAH bless you."



actually, aku nok wak kek ko mu
TAPI
aku loni duk asrama, jadi dok lih buat lahh. hahaha
InsyaALLAH, one day bilo kito jupo, aku akan wak lah ko mu. hehe

santi sokmo makan kek hok aku buat.
mugo tiap kali balik daripada asrama, aku akan buat kek.
hehe
rajin dop?



aku harap sangat yang persahabatan kito dok putuh sekerat jale.
:)



HOH!
ambik lahh bungo nihh.
khas untukk mu. hehe
bentuk LOVE bena!! hahaha




dok lupo jugok, ambik belon nihhh
tapi jange bagi mu terbang sudoh lah.



n o t a   k a k i : s o r r y   l a   k a l u   d o k  p e h e  s e b a b   a k u   s a j o - s a j o  n o k   u p d a t e   b l o g  n i h . h e h e
n o t a   k a k i : S  E L A M A T   H A R I   L A H I R ! S E M O G A   A L L A H   M E M B E R K A T I K A M U

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 4 May 2012

| because i miss you |


늘 똑같은 하늘에 늘 같은 하루
그대가 없는 것 말고는 달라진 게 없는데
난 웃고만 싶은데 다 잊은 듯이
아무일 아는 듯 그렇게
웃으면 살고픈데
그리워 그리워서 그대가 그리워서
매일 난 혼자서만 그대를 부르고 불러봐요
보고파 보고파서 그대가 보고파서
이제 난 습관처럼 그대 이름만 부르네요
오늘도
난 보낸줄 알았죠 다 남김없이
아니죠 아니죠 난 아직 그대를 못 보냈죠
하루하루가 죽을 것만 같은 어떻게 해야 해요
사랑해 사랑해요 그대를 사랑해요
말조차 못하고서 그대를 그렇게 보냈네요
미안해 미안해요 내말이 들리나요
뒤늣은 내 고백을 그댄 들을 수 있을까요
사랑해요

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 14 April 2012

| westlife - world of our own - studio version |




You make me feel funny 
When you come around 
Yeah that's what I found out honey 
What am I doing without you 
You make me feel happy 
When I leave you behind 
It plays on my mind now honey 
What am I doing without you 

Took for granted everything we had 
As if I'd find someone 
Who's just like you 

We got a little world of our own 
I'll tell you things that no one else knows 
I let you in where no-one else goes 
What am I doing without you 
And all of the things I've been looking for 
Have always been here outside of my door 
And all of the time I'm looking for something new 
What am I doing without you 

Well I guess I'm ready 
For settling down 
And fooling around is over 
And I swear that it's true 
No buts or maybes 
When I'm falling down 
There's always someone who saves me 
And girl it's you 

Funny how life can be so surprising 
I'm just realising what you do 

We got a little world of our own 
I'll tell you things that no one else knows 
I let you in where no-one else goes 
What am I doing without you 
And all of the things I've been looking for 
Have always been here outside of my door 
And all of the time I'm looking for something new 
What am I doing without you 

Well it's feeling right now 
So let's do it right now 
Praying that some how 
You will understand the way 
It's feeling right now baby somehow 
I won't let this slip away 

We got a little world of our own 
I'll tell you things that no one else knows 
I let you in where no-one else goes 
What am I doing without you 
And all of the things I've been looking for 
Have always been here outside of my door 
And all of the time I'm looking for something new 
What am I doing without you

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, 8 April 2012

| doodle - versi aku |


Assalamualaikum everyone.
hari ni aku rasa sangat excited.
kau tahu sebab ape?
ya! hari ni aku dapat jugak buat doodle.
walaupun tak cantik, aku tetap berpuas hati
sebab ni first time aku buat doodle.
aku buat doodle ni berpandukan tutorial di blog kak Nur Dani yoUnique .

nahh, ni dia doodle yang aku buat.
doodle takde bulu mata. ahhahaa
malas edit.
dah tak rupa macam orang kan?
hahahha
:(

||
||
||
||
||
||
||
||
||
||
||
||
||
||
||
V
Aina

Mimi

Santi


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 29 March 2012

Maher Zain - Number One For Me | Official Music Video




i was a foolish little child
crazy things i used to do
and all the pain i put you through
mama now i'm here for you

for all the times i made you cry
the days i told you lies
now it's time for you to rise
for all the things you sacrificed

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

and now i finally understand
your famous line
about the day i'd face in time
'cause now i've got a child of mine

and even though i was so bad
i've learned so much from you
now i'm trying to do it too
love my kid the way you do

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
oh, oh, number one for me

you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
oh, oh, number one for me

there's no one in this world that can take your place
oh, i'm sorry for ever taking you for granted, ooh
i will use every chance i get
to make you smile, whenever i'm around you
now i will try to love you like you love me
only god knows how much you mean to me

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

the number one for me
the number one for me
the number one for me
oh, oh, number one for me




Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

| sibuk - kecek kelate |



Assalamualaikum semo!!
sihat dok?
lamo doh dok updek bendo ni.
bukea malah bena tapi gak sebab aku lonih sibuk.
SIBUK nok buat HOMEWORKS!!
SIBUK nge KELAS PAGI,PETANG and MALAM!!
everyday u, kawe koloh. ebak dok? hahaha
SIBUK nge SUKAN KELAS!!
SIBUK nok buat REVISION!!
yo ko buat revision?
yo la wehh, tapi gak baru wak sikit tu pun aku buat utk subjek hok aku minat jahh.
hahaha. parok-parok.
ujian selaras satu hari tu aku dok leh la result molek, cukup-cukup makea jahh.
nok wak ganoh mugo DOK DANG MASO!!!
gano-gano pun aku bersyukur lah sebab dapat setaro tuhh. :)

nati lah, kalu aku ado maso. aku updek lah bendo ni.
lagipun laptop aku punoh. keno guno laptop saing la duluh.

aku mintok jaso baik sek mu semo,
aku nok mintok maaf la deh kalu ado wak saloh ko silak ko.
tiko terkasa bahaso ko, gapo ko. ikot la.

aku mitok maah banyok dehh.

pahtu tolong doa ko aku jugok deh bia dapat straight A+ SPM2012 nihh.
kepado SPM candidates 2012 tu GOOD LUCK dehh!!
wak  molek SPM tuu. insyaALLAH dapat straight A+, Ameen!! :D

DENGAN INI SAYO MENGISYTIHARKAN BAHAWO SAYO BUDOK TINGKATEA LIMO YANG AKEA MENGAMBIL SPM 2012!! doa ko aku belako dehhh!!!

p/s: sebenarnyo kea, aku dok tahu aku taip gapo tu. aku paka tulih kok sir dang jah. kalu pening nge dok pehe tu maah dehh.




Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 30 January 2012

| lirik lagu Geisha - cukup tak lagi |




Geisha - Cukup Tak Lagi

ingatkah dulu kamu yang pertama
mencium keningku tanpa bertanya
mukaku terlihat merah memudar
senyap tak berkata

seperti bunga yang kamu tanamkan
memekar di hati yang ku rasakan
memang hal pertama yang ku rasakan
ku malu rasanya

reff:
cukup tak lagi, cukup tak lagi cinta
ku rasa cukup untuk sekarang
ku takut terlalu cepat

ingatkah dulu kamu yang pertama
mencium bibirku dan trus bertanya
mengapa mataku mulai terpejam
terbuai karenanya

ku tak percaya kau yang pertama
semua seperti mimpi

repeat reff

reff2:
cukup tak lagi, cukup tak lagi cinta
ku rasa cukup untuk sekarang
ku takut terbuai semua

repeat reff, reff2
repeat reff

tlah cukup ku rasa [3x]

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Aina Razeeq