!...apple of my eyes...! !...apple of my eyes...!: December 2011

Friday, 9 December 2011

kok se dea !!

LOVE will turn into disaster if you do something bad on it.

Love is like swallowing hot chocolate before it cooled off. it takes you by surprise at first, but keeps you warm for a long time.

Love is pleasure, but disaster...Rational, but sometimes tends to be irrational and true but it is not easy to make it becomes true.

Cinta tak semestinya memiliki.

As human, we have a feeling that we call empathy. And the empathy as such enables us to understand what people feel. So, you can understand if you're trying to be in other's shoe.

We can't direct the wing but we can adjust our sail.

Sayang berpada-pada kelak jadi benci untuk selama-lamanya. benci berpada-pada kelak jadi sayang untuk selamanya.

Sometimes the memories are too bitter to go through. But to sweet to remembered.

Sometimes there are things that cannot be put into a word because it might hurt one's feeling.

Absence makes the heart grow fonder.
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

| renungan untuk kaum Adam :) |

✿ Jangankan lelaki biasa, nabi pun terasa sunyi tanpa wanita.
Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah.
Masih mencari walau ada segalanya.
Apa yang tiada dalam syurga???
Namun adam tetap rindukan hawa..*~

✿ Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok.
Untuk diluruskan oleh lelaki.
Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus,
Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus..*~

✿ Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah,
Kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah.
Didiklah mereka dengan panduan darinya.
Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta, kerana nantinya mereka
semakin liar.
Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan, kerana nantinya mereka
akan semakin derita.
Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal. Di situlah punca kekuatan
dunia..*~

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

| renungan untuk kaum Hawa :) |

"Wahai kaum hawa..jadilah dirimu seperti pemata dalam kaca, kerana hanya orang yang benar-benar mampu sahaja layak memilikinya.. Janganlah jadi seperti emas walaupun berharga, telah ramai yang menyentuhnya sebelum ia diperdagangkan."

"Betapa wanita itu adalah penghias dunia, tanpa wanita siapalah lelaki itu, tercipta dari rusuk lelaki. Betapa istimewanya seorang wanita dimata lelaki. Betapa berharganya cuma bukan semua wanita yang tahu, dan yang paling teristimewa adalah wanita yang cantik akhlaknya (wanita solehah)".



✿ Setiap wanita itu cantik..♥ 
~* Kecuali yang tidak tahu bagaimana cara menjadi cantik..
✿ Ukuran cantik sejati adalah akhlak dan budi pekerti..
~* Itulah kecantikan sejati, yang tidak akan hilang kerana usia..
✿ Menjadi cantik itu tidak salah..
~* Tetapi menyalahgunakan kecantikan itu yang salah *~

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

| jangan berbangga |

♥Saidatina
Aisyah RA Pernah Berpesan..
"Sebaik-baik wanita adalah
yang tidak memandang dan
tidak dipandang". Jangan kau
berasa bangga dengan
kecantikanmu sehingga kau
dikejar jutaan lelaki. Itu bukan
kemuliaan bagimu. Jika kau
berasa bangga, kau
menyamakan dirimu dengan
pepasir di pantai, yang boleh
dipijak dan dimiliki sesiapa
sahaja. Muliakanlah dirimu
dengan taqwa, setanding
mutiara Zabarjad, yang hanya
mampu dimiliki penghuni
syurga.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

| 5 PERKARA LEBIH BAIK DARI... |


“Abdullah bin Abbas r.a mengatakan:
1) Janganlah engkau berbicara tentang sesuatu yang tidak mengenai dirimu, kerana hal itu merupakan perbicaraan berlebihan yang tidak perlu dan aku tidak menjamin engkau akan terselamat daripada dosa,

2) Janganlah engkau berbicara tentang sesuatu sebelum engkau mengetahui saatnya yang tepat. Sebab mungkin sekali orang berbicara tentang sesuatu yang penting baginya tetapi kerana dilakukan tidak tepat pada waktunya, boleh menimbulkan hal-hal yang memalukan,

3) Janganlah engkau berdebat dengan orang yang sabar dan bijaksana atau dengan orang yang berperangai buruk. Sebab orang yang sabar, tidak akan menghiraukan dirimu dan orang yang berperangai buruk akan menyakiti hatimu,

4) Ceritakanlah saudaramu yang tidak hadir dengan apa yang engkau sendiri ingin diceritakan olehnya dan maafkanlah dia seperti yang engkau sendiri ingin dimaafkan olehnya,

5) Berbuatlah seperti orang yang benar-benar sedar bahawa perbuatan itu akan mendatangkan kebajikan dan tidak akan mendatangkan dosa atau kesalahan.”


Ada orang yang baik dan ada orang yang lebih baik;
1) Orang lelaki yang pemalu itu baik, tetapi perempuan yang pemalu adalah lebih baik.

2) Setiap orang yang bersikap adil itu baik, tetapi pemimpin yang bersikap adil adalah lebih baik.

3) Orang tua yang bertaubat itu baik, tetapi orang muda yang bertaubat adalah lebih baik.

4) Orang kaya yang suka bersedekah pada jalan Allah itu baik, tetapi orang miskin yang bersedekah pada jalan Allah adalah lebih baik.
 

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

| Muslimah Sejati |


Muslimah Sejati itu…
Calon bidadari surga Allah
Kecantikannya…
lebih CANTIK dari MATAHARI…

Akhlaknya…
lebih HARUM dari MINYAK WANGI…

Cintanya…
lebih SEGAR dari RINTIK HUJAN…

Maka…,
jagalah ia dengan KEIMANAN dan KETAQWAAN…

Muslimah sejati…
bukan dilihat dari bentuk tubuhnya yang mempesona,
tetapi dilihat dari sejauh mana ia menutupi bentuk tubuhnya.

Muslimah sejati…
bukan dilihat dari begitu banyaknya kebaikan yang ia berikan,
tetapi dari keikhlasan ia memberikan kebaikan itu.

Muslimah sejati…
tidak dilihat dari seberapa indah lantunan suaranya,
tetapi dilihat dari apa yang sering dibicarakan mulutnya.

Muslimah sejati…
bukan dilihat dari keahliannya berbahasa,
tetapi dilihat dari bagaimana caranya berbicara.

Muslimah sejati…
bukan dilihat dari keberaniannya dalam berpakaian,
tetapi dilihat dari sejauh mana ia berani mempertahankan kehormatannya.

Muslimah sejati…
bukan dilihat dari kekhawatirannya digoda orang dijalan,
tetapi dilihat dari kekhawatiran dirinyalah yang menyebabkan orang lain tergoda.

Muslimah sejati…
bukanlah dilihat dari seberapa banyak dan besarnya ujian yang ia jalani,
tetapi dilihat dari sejauh mana ia menghadapi ujian itu dengan penuh rasa syukur.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 6 December 2011

| GAGAL SEKALI TIDAK BERMAKNA GAGAL SELAMANYA |


Assalamualaikum and Salam Sejahtera semua !!
Cantik tak header baru aku?
Kalau nak tahu, aku sangat sayang mereka selain keluarga aku.
Aku anggap mereka ni macam keluarga aku sendiri.
J
Semua sihat ka?
Bukan apa, takut-takut ada yang sakit la kan.
Alhamdulillah kepada yang sihat tu dan jangan lupa jaga kesihatan.
Dan
Takziah la kepada yang kurang sihat dan jangan lupa makan ubat biar cepat sembuh.
J
Jom SENYUM sekejap.
Ehh, jangan pandang remeh tao, banyak kelebihan senyum ni.
Contohnya, dapat pahala free, dapat hilangkan stress, dapat mengembirakan hati orang yang tengok kita senyum, awet muda dan apa lagi ehh?
cari sendiri lah ye, aku malas nak taip banyak-banyak.
J

Rasanya dah lama aku tak update benda ni.
Bukan aku yang malas nak update benda ni.
TAPI
MASA dan INTERNET kat rumah aku ni AMAT MENCEMBURUI AKU !!
Ade ke patot ?
tak patot-tak patot.
Hahahaha.
*menyampah !!*

Kali ni aku amat-sangat-stress with my result sem hari tu.
Gila ape(!) dan amat menghairankan
aku check jawapan memang-compem dapat A+.
Tup-tup tengok result dapat ciput je,
tapi ape-ape pun aku amat bersyukur
kerana
aku dapat result yang macam tu.
Lain kali boleh pertingkatkan lagi. J

GAGAL SEKALI TIDAK BERMAKNA GAGAL SELAMANYA kan?
HIDUP NI MACAM PUSINGAN RODA, KADANG-KADANG KITA BERADA PALING ATAS DAN KADANG-KADANG KITA BERADA PALING BAWAH.
So berSYUKUR lah dengan apa yang ada sekarang ni.

Bagi aku la kan,
tak tahulah ada diantara kalian nih tak setuju dengan pendapat aku.
Yelah
“RAMBUT SAMA HITAM,
TAPI HATI LAIN-LAIN”
Pendapat orang ni kita tak tahu, lain lah kalau dia bagi tahu kat kita.
Betul tak?
So, rajin-rajin lah ye tangan tuhh untuk mengKOMEN,
Aku nak tahu gak apa pendapat korang.

·         KEGAGALAN adalah titik permulaan seseorang insan untuk berjaya.
·         KEGAGALAN memberi inspirasi kepada aku supaya berhati-hati pada masa hadapan. Asyik berjaya je, sesekali kena lah GAGAL juga kan. haha.
·         KEGAGALAN mengajar aku erti bersyukur dengan apa yang kita ada. Bukan apa sekarang ni kan aku tengok ramai yang berjaya akan BANGGA diri. Woitt! Boleh blah la dengan keBANGGAan korang tuhh. Dah berjaya bukannya nak bersyukur. Ops, sorry terEMO sedikit.

Okay ! tu baru intro je.
WAOHH! Panjang gile intro.
DAN Intro yang agak membosankan, rite? Lantaklah. Haha
MENYAMPAH !!

EHHH!
Jap-jap sebenarnya entry ni dah sampai penutupnya pun.

Saja nak bagi kalian rasa bengang.
Sebab aku sekarang dalam mood BENGANG !!
Haha.
Sorry again.
Aku ni memang macam ni,
Suka buat orang bengang time aku bengang.
Sampai 2 pages jugak ye entry kali ni.
J
Disini jugak aku nak harap maaf
di atas pengguna perkataan
LA KAN
dan
BUKAN APE
yang boleh dikira agak banyak.

Sekian dahulu entry ini, ada masa berjumpa lagi semua !

Pantun versi kelate:

KALU ADO SSUMOR DI LADEA,
BBULIH KAWE TUPEA MANDI;
KALU ADO UMOR PANJEA,
BULIH JUPO LAGI.
Sekian, wasalamJ

Aina Mazhan

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Aina Razeeq